Καρδιά Και Κύηση

Εάν έχετε καρδιακή πάθηση, θα χρειαστείτε ιδιαίτερη φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη την καρδιά;

Η εγκυμοσύνη πιέζει την καρδιά και το κυκλοφορικό σας σύστημα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται κατά 30 έως 50 τοις εκατό για να θρέψει το αναπτυσσόμενο μωρό σας, η καρδιά σας αντλεί περισσότερο αίμα κάθε λεπτό και ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται.

Η εγκυμοσύνη προσθέτει επίσης στον φόρτο εργασίας της καρδιάς σας. Κατά τη διάρκεια του τοκετού – ιδιαίτερα όταν πιέζετε – θα έχετε απότομες αλλαγές στη ροή του αίματος και την πίεση. Χρειάζονται αρκετές εβδομάδες μετά τον τοκετό για να επανέλθει η πιέση στην καρδιά στα επίπεδα που ήταν πριν μείνετε έγκυος.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Οι κίνδυνοι εξαρτώνται από τη φύση και τη σοβαρότητα της καρδιακής σας πάθησης. Για παράδειγμα:

  • Προβλήματα καρδιακού ρυθμού. Μικρές ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό είναι συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Εάν χρειάζεστε θεραπεία για μια αρρυθμία, πιθανότατα θα σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, όπως θα κάνατε αν δεν ήσασταν έγκυος.
  • Προβλήματα καρδιακής βαλβίδας. Η ύπαρξη τεχνητής καρδιακής βαλβίδας ή ουλές ή δυσπλασία της καρδιάς ή των βαλβίδων σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν οι βαλβίδες σας δεν λειτουργούν σωστά, μπορεί να έχετε πρόβλημα να ανεχτείτε την αυξημένη ροή αίματος που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Επιπλέον, οι τεχνητές ή μη φυσιολογικές βαλβίδες ενέχουν αυξημένο κίνδυνο μιας δυνητικά απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης της επένδυσης της καρδιάς (ενδοκαρδίτιδα) και των καρδιακών βαλβίδων. Οι μηχανικές τεχνητές καρδιακές βαλβίδες θέτουν επίσης σοβαρούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της ανάγκης προσαρμογής της χρήσης των αραιωτικών του αίματος, της πιθανότητας για απειλητική για τη ζωή πήξη (θρόμβωση) των καρδιακών βαλβίδων. Η λήψη αραιωτικών αίματος μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο το αναπτυσσόμενο μωρό σας.
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Καθώς ο όγκος του αίματος αυξάνεται, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να επιδεινωθεί.
  • Συγγενές καρδιακό ελάττωμα. Εάν γεννηθήκατε με καρδιακό πρόβλημα, το μωρό σας έχει επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει κάποιου τύπου καρδιακό ελάττωμα. Μπορεί επίσης να διατρέχετε κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πρόωρου τοκετού.

Ορισμένες καρδιακές παθήσεις προκαλούν περισσότερες επιπλοκές από άλλες;

Ορισμένες καρδιακές παθήσεις, ειδικά η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας ή της αορτικής βαλβίδας, μπορεί να θέτουν απειλητικούς κινδύνους για τη ζωή της μητέρας ή του μωρού. Ανάλογα με τις περιστάσεις, ορισμένες καρδιακές παθήσεις απαιτούν σημαντικές θεραπείες – όπως εγχείρηση καρδιάς – πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε.

Τι γίνεται με τα φάρμακα;

Η φαρμακευτική αγωγή που παίρνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας. Συχνά, ωστόσο, τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Εάν χρειάζεστε φάρμακα για τον έλεγχο της καρδιακής σας πάθησης, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει το ασφαλέστερο φάρμακο στην πιο κατάλληλη δόση. Πάρτε το φάρμακο ακριβώς όπως συνταγογραφήθηκε. Μην σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο και μην προσαρμόσετε τη δόση μόνοι σας.

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για την εγκυμοσύνη;

Πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον καρδιολόγο σας και τον γιατρό που θα χειριστεί την εγκυμοσύνη σας. Πιθανότατα θα παραπεμφθείτε σε έναν μαιευτήρα που ειδικεύεται σε εγκυμοσύνες πολύ υψηλού κινδύνου.

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων δεν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ανάλογα με τις περιστάσεις, ο γιατρός μπορεί να προσαρμόσει τη δόση ή να κάνει μια υποκατάσταση και να εξηγήσει τους κινδύνους που εμπεριέχονται.